Stiri

Firmele din energie, petrol si gaze, marii retaileri, companiile de telefonie si producatorii de tigarete fac bani frumosi in Romania

Publicat la data de 2010-09-21

 

33 de companii romane figureaza intre primele 500 de companii din Europa Centrala, conform unui clasament intocmit de Deloitte.

Ierarhia celor mai mari companii din Romania este in continuare dominata de industria energiei ?i resurselor, cu 13 reprezentante, printre care Petrom, Rompetrol, GDF Suez Enery, Petrotel Lukoil si E.On Gaz, urmata de industria bunurilor de consum si transport (10 firme, printre care Metro, British American Tobacco, Carrefour, Kaufland, Coca Cola Romania, Real, Selgros, JTI Romania si Phillip Morris), industria prelucratoare (cei patru jucatori semnificativi fiind Automobile Dacia, Nokia Romania, Arcellor Mittal si ALRO), telecomunica?ii (cu cinci actori, printre care Orange, Vodafone, Romtelecom si RCS&RDS).

Companiile cu capital de stat sunt reprezentate in top mai ales de industria energiei, resurselor si transporturilor: Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CFR Calatori si Electrocentrale Bucuresti.

Acestea sunt companiile care trezesc si cel mai mare interes pentru privatizare.

Printre finalistele din Romania se numara in premiera o companie din domeniul distributiei de medicamente, Mediplus Exim, ceea ce subliniaza cresterea consumului de produse farmaceutice si a presiunilor asupra bugetului asigurarilor sociale de sanatate.

Cele mai multe venituri sunt generate de firmele cu capital strain din energie, petrol, gaze, telecomunicatii, hyper si supermarket-urile, firmele din industria tigarilor si auto si de distribuitorii de medicamente.

 

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale