Stiri

Se legifereaza mult, prost si abuziv

Publicat la data de 2010-09-21

 

OUG 58/2010

OUG 58/2010, prin articolul III, a condus la umilirea inutila a contribuabililor si la un conflict deschis intre guvernanti si o alianta informala de jurnalisti, actori si artisti platiti cu drepturi de autor.

Dupa doar doua luni de la publicare, sub presiunea publicului si a mass-media, aceasta a fost inlocuita cu OUG 82/2010 care schimba radical atat modul, cat si sfera sa de aplicare, lasand insa in urma frustrari si un gust amar pentru sute de mii de persoane fizice autorizate, practicanti de profesii liberale si persoane platite cu drepturi de autor sau conventii civile.

In iulie si august, statul nu a colectat mare lucru. A creat doar multa zarva si multi nervi, pentru nimic!

 

OUG 50/2010

OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a creat un dublu conflict: intre banci si persoanele fizice care au contractat credite si intre banci si guvern.

Peste 12.000 de clienti nemultumiti ai mai multor banci s-au organizat pe Internet si ameninta ca vor ataca institutiile bancare in instanta in cadrul unor procese colective datorate clauzelor abuzive si comisioanelor ilegale introduse in actele aditionale incheiate de banci la contractele de credit.

La randul lor, bancile vor sa isi recupereze pierderile produse de aplicarea ordonantei si ameninta ca vor da in judecata statul care a intervenit administrativ in piata pentru fixarea politicii de dobanzi si a nivelului comisioanelor practicate sub amenintarea amenzilor uriase ce pot fi date de oficiile pentru protectia consumatorilor.

Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere Bancara din Banca Nationala a Romaniei considera ca "institutiile statului nu ar trebui sa se implice in stabilirea nivelului dobanzilor pe piata".

 

Legea pensiilor

Nici noua Lege a Pensiilor, conditie esentiala pentru continuarea acordului cu FMI si pentru echilibrarea in timp a bugetului asigurarilor sociale de stat, nu a putut fi adoptata fara scandal.

In Biroul Permanent al Camerei Deputatilor s-a decis reluarea votului asupra acestei legi datorita acuzelor opozitiei care afirma ca legea a fost adoptata initial in lipsa cvorumului legal.

Numarul deputatilor aflati in sala la momentul votarii acesteia ar fi fost mai mic decat arata rezultatul votului.

Plenul Camerei a resprins insa reluarea votului sau rediscutarea legii.

PSD a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase si secretarului forului, Sever Voinescu, pentru presupusa fraudare a votului la Legea pensiilor, abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals si fals in declaratii publice.

PNL va contesta modalitatea de vot la Curtea Constitutionala si cere rediscutarea Legii pensiilor in urmatoarea sesiune parlamentara.

In concluzie, o lege atat de importanta pentru soarta actualilor si viitorilor pensionari este contestata din fasa.

 

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale