Stiri

Disensiuni in sanul partenerilor sociali. Patronatele si sindicatele sunt dezbinate. Guvernantii jubileaza

Publicat la data de 2010-09-21

 

Liderii confederatiilor sindicale CNSLR-Fratia, BNS, Meridian si CSDR nu s-au inteles cu cei ai Cartel Alfa in privinta unui calendar comun al protestelor de strada.

O actiune de protest comun ar fi avut un alt impact mediatic in opinia publica decat cinci actiuni separate.

Conflictul intre confederatiile patronale a pornit o data cu arestarea lui Vantu si audierea lui Liviu Luca, prim-vicepresedintele CNSLR-Fratia si liderul Federatiei Petrom, in calitate de martor in dosarul arestarii lui Vantu de catre procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca Sorin Ovidiu Vintu a vrut sa adune liderii confederatiilor sindicale intr-o structura mamut asemanatoare Consiliului de Administratie al Realitatii TV pentru a incerca sa puna mana pe patrimoniul sindical.

CNSLR-Fratia este depozitarul arhivei fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din Romania si, practic, toate obiectele de patrimoniu sindical sunt in custodia acestei confederatii sindicale.

Un alt conflict a izbucnit intre Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR 1903) si Confederatia Patronala din Industria Romaniei (CONPIROM), pe de o parte si Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), pe de alta.

Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903 si Vasile Turcu, presedintele CONPIROM acuza guvernul si ministerul muncii de imixtiune prin decizii administrative in activitatea patronatelor.

Ei nu accepta desemnarea unor reprezentanti ai ACPR in consiliile de administratie ale Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca si ale agentiilor judetene, ceea ce a dus la excluderea reprezentantilor celor doua confederatii patronale.

UGIR-1903 si CONPIROM se lauda ca sunt semnatare a 16 din cele 21 contracte colective de munca la nivel national si reprezinta angajatorii care creeaz? 61% din locurile de munca din Romania, adica au 3 milioane dintr-un total de 4,9 milioane de salariati.

Printre membrii ACPR se numara in schimb patronate conduse de nume grele ale business-ului din Romania: Consiliul National al Patronilor din Romania (Mihai Carciog), Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (George Constantin Paunescu), Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (Florin Pogonaru, George Copos, Ion Tiriac, Dan Voiculescu, Anca Vlad), Initiativa Europeana a Mediului de Afaceri (Dinu Patriciu), Asociatia Romana a Bancilor (Radu Gratian Ghetea), CNIPMMR (Ovidiu Nicolescu) si Asociatia Antreprenorilor in Constructii ARACO (Laurentiu Plosceanu).

Lipsa de unitate din interiorul miscarii patronale si sindicale ingreuneaza si mai mult dialogul social intr-o perioada cand se adopta decizii importante privind modificarea Codului Muncii, salariul minim pe economie sau legea salarizarii unice a bugetarilor.

Erodati de efectul masurilor de austeritate si aflati sub presiune publica si politica din partea opozitiei si sindicatelor, politicienii aflati la putere pot rasufla usurati.

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale