Stiri

Piata de subinchirieri a inflorit in criza

Publicat la data de 2009-05-29

 

Subinchirierea a devenit un fenomen tot mai des intalnit pe piata inchirierilor de spatii din Timisoara.

Tot mai multe companii isi restrang activitatea din cauza conditiilor neprielnice de piata si a reducerii cererii de produse si servicii.

Aflati sub presiunea reducerilor de costuri, managerii tind sa micsoreze suprafetele de birouri sau cele comerciale pe care le ocupa pentru a plati mai putina chirie.

Nu se mai face risipa la suprafetele de expunere si vanzare a produselor, iar firmele de servicii care au disponibilizat personal nu mai au nevoie de birouri la fel de spatioase ca si acum un an.

Unele companii si-au restrans activitatea, altele si-au amanat proiectele de extindere.

Consecinta fireasca este inmultirea semnificativa a ofertelor de subinchiriere.

Desi nivelul chiriilor practicate acum pe piata s-a diminuat cu 20-30% fata de anul precedent, acestea nu sunt inca suficient de atractive datorita perspectivelor negative din mediul de afaceri pentru 2009 si 2010.

Pana la reluarea cresterii economice, oamenii de afaceri sunt prudenti atunci cand trebuie sa isi asume costul chiriei.

In trecutul apropiat, companiile medii si mari puneau accentul pe locatie si pe calitatea imobilului atunci cand isi alegeau un sediu.

In momentul de fata, sunt preferate contractele si perioadele de inchiriere flexibile, care ii ofera chiriasului o libertate mai mare de miscare si alegere in functie de evolutiile greu previzibile din economie.

Riscuri care inainte erau trecute cu vederea de viitorii chiriasi au devenit acum factori esentiali in decizia de inchiriere.

Imposibilitatea de a renunta la contractul de inchiriere inainte de termen sau lipsa libertatii chiriasului de a subinchiria fara acordul proprietarului o parte din spatiul devenit excedentar pot fi piedici majore in calea unei tranzactii.

Proprietarii trebuie sa dea dovada, deci, de mai multa flexibilitate in negocierea conditiilor contractuale cu viitorii chiriasi.

Daca inainte spatiul excedentar putea fi justificat prin tendinta naturala de extindere a afacerilor intr-o economie aflata in expansiune, acum traim reversul medaliei, adica o economie in recesiune, care indeamna la prudenta, la reducerea costurilor, la amanarea investitiilor si la restrangerea activitatii.

Scaderea nivelului chiriilor cu o medie de 20-30% pe toate segmentele si in toate zonele din oras poate duce la pierderi pentru proprietarii care si-au bazat afacerea pe inchirierea de spatii comerciale si de birouri.

Cei mai defavorizati sunt chiriasii care au semnat contracte de inchiriere stricte si ferme ce contin clauze contractuale si penalitati care ii obliga sa plateasca o anumita chirie fixa pana la finalizarea contractelor si nu le permit sa renunte pe parcurs la spatiul inchiriat.

Singura speranta a acestora este aceea de a gasi, ei sau proprietarul spatiului, un inlocuitor dispus sa preia responsabilitatile contractului de inchiriere de la actualul titular si sa se mute in acel spatiu, situatie putin probabila dat fiind ca acum exista numeroase oferte de inchiriere in conditii flexibile si negociabile.

 

(Sursa: compania imobiliara Sedako)

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale