Stiri

Executarile silite ale garantiilor creditelor neperformante, o sabie a lui Damocles

Publicat la data de 2009-05-26

 

Restantele mai mari de 30 de zile ale romanilor la creditele in lei si valuta au crescut cu 56% in primul trimestru din 2009, pana la 4,47 miliarde de lei, adica 1,05 miliarde de euro.

Dinamica cea mai ingrijoratoare a fost inregistrata de restantele la imprumuturile in valuta, care au crescut cu 94%.

Pe partea de valuta, restantele romanilor au ajuns la 450 de milioane de euro la 31 martie 2009, iar la creditele in lei au ajuns la circa 600 de milioane de euro.

La nivelul primelor 6 luni din 2009, executorii bancari au deschis peste 500.000 de dosare de executare silita pentru garantiile aferente creditelor neperformante.

Bancile si executorii apeleaza la aceasta procedura doar dupa epuizarea tuturor cailor de recuperare a datoriei pe cale amiabila. Se dau telefoane, se trimit notificari, se incearca renegocieri.

Atat bancile, cat si clientii incearca mai intai sa reesaloneze creditele unde se inregistreaza restante la plata ratelor, prelungind durata de creditare.

Clientii care nu mai dispun de suficiente venituri pentru achitarea ratelor prefera sa isi scoata singuri la vanzare apartamentele pe piata libera inainte ca banca sa procedeze la executarea silita a garantiilor si sa gaseasca cumparatori dispusi sa preia ipoteca.

Oferta de apartamente supuse executarii silite este putin vizibila pe piata timisoreana, iar promovarea acestor oferte este minimala, la nivelul obligatiilor impuse de lege, fara a utiliza toate canalele de marketing disponibile.

. Bancile se feresc sa declanseze un fenomen in masa al executarilor silite pentru a nu avea probleme de imagine in randul potentialilor clienti si pentru a nu genera o prabusire a valorii de tranzactionare a garantiilor in conditiile unei cereri solvabile reduse, ceea ce ar compromite recuperarea integrala a debitelor.

. Cumparatorii evita sa achizitioneze imobile de la executorii bancari pentru ca datornicii parasesc greu locuinta, dupa luni de tergiversari, iar noul proprietar trebuie sa plateasca intretinerea imobilului cumparat pana la intrarea efectiva in posesia lui, fara a se bucura de beneficiile calitatii de proprietar.

Astfel, durata scursa de la evaluarea unui imobil scos la vanzare pana la intrarea efectiva in posesia noului proprietar poate varia intre 3 si 12 luni.

Pentru a participa la licitatie, cei interesati trebuie sa plateasca o taxa de participare de 10% din pretul de pornire, ceea ce descurajeaza suplimentar potentialii cumparatori.

In foarte multe cazuri aceste tipuri de imobile se afla intr-o stare avansata de degradare, neavand imbunatatiri, finisaje si amenajari interioare de calitate.

Vechii proprietari, confruntati cu imposibilitatea platii ratelor la banca, ajung sa inregistreze si restante mari la intretinere catre asociatiile de proprietari, restante ce ajung tot in sarcina noului proprietar al imobilului.

. Aceste oferte de vanzare nu prezinta interes nici pentru companiile imobiliare datorita procedurilor rigide de vanzare, inexistentei unei publicitati eficiente si riscurilor ridicate de contestare si anulare in instanta a actului de adjudecare a licitatiei.

 

(Sursa: compania imobiliara Sedako)

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale