Stiri

Softul piratat in Romania aduce pierderi de 125 milioane USD

Publicat la data de 2009-02-26

 

70% din software-ul de business utilizat de firmele romanesti este fara licenta.

International Intellectual Property Alliance (IIPA) a recomandat Ministerului Comertului din SUA ca Romania sa intre in 2009 pe lista de supraveghere (watch list) datorita ponderii ridicate a pirateriei software pe aceasta piata.

Pirateria prin Internet, CD-urile piratate, aplicatiile de business nelicentiate si softul ilegal - utilizat chiar si de administratia publica locala si centrala - genereaza pierderi financiare insemnate marilor jucatori din industria globala de software.

Transferul online neautorizat de filme si creatii muzicale a intrecut semnificativ prejudiciile cauzate de pirateria fizica prin incarcarea programelor piratate pe hard disk-uri sau arderea de CD-uri.

Estimarile producatorilor din industria de copyright pentru 2008 vorbesc despre o Romanie europeana in care 70% din software-ul de business, 90% dintre jocurile de calculator si 40% din CD-urile cu muzica si filme sunt piratate.

Pierderile cumulate se ridica la 125 milioane de USD in 2008 fata de 106 milioane de dolari in 2007.

Multe cazuri de piraterie instrumentate de politie au fost inchise de procurori sau casate de justitie pe motivul ca "nu prezinta pericol social".

Oficialii americani iau in serios furturile drepturilor de copyright din 39 de tari ce afecteaza direct economia americana, oricum zdruncinata grav de criza.

Reprezentantii comerciali ai ambasadelor SUA fac presiuni asupra guvernelor pentru legalizarea aplicatiilor utilizate de institutiile de stat si pentru aplicarea ferma a legilor anti-piraterie in mediul privat, iar marile companii americane nu pot subcontracta lucrari si proiecte de outsourcing unor firme din tari unde se utilizeaza masiv software piratat.

* * *

Actiunile prioritare ce sunt recomandate Romaniei se refera la:

. acordarea statutului de experti tehnici judiciari pentru reprezentantii autorizati ai companiilor producatoare de soft care ar putea sa ofere instantelor estimari precise ale pagubelor suferite prin piraterie

. modificarea Legii 161/2003, in sensul ca verificarea licentelor pentru software-ul instalat pe calculatoare sa poata fi facuta si in lipsa unui mandat de perchezitie emis de un judecator

. reducerea tarifelor percepute de Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor pentru aplicarea de holograme pe CD-urile autorizate

Directiile de combatere a crimei organizate din cadrul Politiei ar trebui sa primeasca suficiente resurse de la buget pentru a combate eficient pirateria, iar cazurile de piraterie ar trebui judecate de instante specializate in probleme de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala, ci nu de instantele civile, oricum suprasolicitate cu multiple spete.

De asemenea, vama joaca un rol important pentru oprirea la frontiera a CD-urilor si DVD-urilor piratate.

*  *  *

La conferinta "Finalizarea cu succes a dosarelor penale in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala" organizata de Camera de Comert Romano-Americana (AmCham) s-a aratat ca instrumentarea cazurilor de infractiuni in domeniul proprietatii intelectuale este una anevoioasa, motiv pentru care maximum 3% dintre dosarele referitoare la infractiunile de proprietate intelectuala ajung in instanta.

Numai 10% dintre cazurile de piraterie a softurilor de business ajung in instanta, majoritatea dosarelor primind solutii de netrimitere in judecata pe motivul lipsei pericolului social.

Penetrarea retelelor broadband de internet in marile orase a amplificat fenomenul de "peer to peer file-sharing" prin care sunt transmise intre utilizatori fisiere audio si video, iar o serie de internet-cafe-uri au devenit locatii unde se descarca software neautorizat si se scriu CD-uri ce contin material protejat prin copyright.

Cele mai populare sisteme de file-sharing sunt Torrents, DC++ si Stron DC.

*  *  *

Business Software Alliance numara 44 de membri in Romania, printre care jucatorii internationali Microsoft, Symantec, Adobe sau Autodesk, dar si companii romanesti precum BitDefender, RomsymData sau Softwin.

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale