Stiri

Sisteme inteligente pentru descurajarea furturilor de cash

Publicat la data de 2009-02-15

Casierii de la casele de schimb valutar si banci sunt tot mai stresati si nelinistiti de valul de hotii si talharii generat de saracie, de criza de autoritate din politie si de intoarcerea in tara a infractorilor ce au castigat "experienta in operare" in strainatate.

Sistemele de alarma si firmele de protectie si paza sunt tot mai solicitate.

Tarile europene dezvoltate folosesc insa sisteme inteligente pentru descurajarea hotilor, eliminand si riscul ranirilor accidentale a civililor prin schimbul de focuri trase cu arma in aglomerarile urbane.

Un mijloc eficient de protejare a banilor este sa faci ca furtul lor sa fie fara valoare.

Potentialii infractori renunta la actiunile lor riscante daca stiu ca nu mai pot folosi banii furati.

Sistemul de deteriorare a bancnotelor furate utilizeaza o cerneala speciala de culoare rosie sau verde care pateaza banii atunci cand acestia sunt furati prin fortarea unui ATM, unui seif sau unei cutii de transport al valorilor.

Cerneala speciala nu poata fi spalata, iar bancnotele furate sunt compromise si nu mai pot fi introduse in circuitul comercial.

Totodata, cumparatorii si comerciantii sunt informati printr-o campanie media ca banii patati cu cerneala sunt riscanti, fiind probabil furati si nu trebuie acceptati ca mijloc de plata.

Un producator britanic a omologat si in Romania acest sistem, dar societatile  specializate in transportul valorilor si bancile ezita sa il implementeze pentru ca nu este obligatoriu in legislatia romaneasca.

Unii patroni considera probabil ca viata si sanatatea casierei este mai ieftina decat investitia ce ar trebui facuta pentru descurajarea si demotivarea hotilor.

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale