Stiri

Simplificarea achizitiilor publice pentru investitiile din fonduri europene

Publicat la data de 2009-02-14

Guvernantii intentioneaza simplificarea procedurilor de evaluare si selectie a proiectelor europene pentru a reduce timpul ce trece intre depunerea proiectului si contractarea finantarii de la 8-12 luni, cat dureaza acum, la 3-5 luni.

In cazul Programului Operational Regional, procedura a fost diminuata prin retragerea competentelor de evaluare acordate Comitetelor Regionale de Evaluare Strategica si Corelare.

CRESC evalua proiectele primite spre finantare din punct de vedere strategic, luand in calcul prioritatile de dezvoltare ale regiunii respective.

Decizia Ministerului Administratiei si Internelor reduce rolul autoritatilor locale si centralizeaza procedura de evaluare.

Pentru proiectele generatoare de venit depuse spre finantare in cadrul Programului Operational Regional a caror valoare totala nu depaseste 1 milion de euro nu va mai trebui anexat si calculul asistentei nerambursabile la cererea de finantare.

De asemenea, avizul Natura 2000 nu mai este solicitat in faza de depunere a cererii de finantare pentru proiectele POR.

Modificarea procedurilor de licitatie

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice a emis o notificare cu privire la modificarile procedurii de licitatie deschisa, de licitatie restransa si in etapa de evaluare a ofertelor:

. transmiterea in prealabil a anunturilor de intentie (pentru a beneficia de reducerea termenelor dintre data de transmitere a anuntului de participare spre publicare si data limita de depunere a ofertelor)

. publicarea documentatiei de atribuire in Sistemul Electronic de Achizitii Publice

. transmiterea in format electronic a anunturilor de participare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Contestatiile se vor depune direct la instante

La reuniunea Comitetului Interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare din 17 februarie vor fi prezentate forma finala a proiectului noii legi a achizitiilor publice si graficul de absorbtie al fondurilor europene pentru anul 2009.

Numarul documentelor necesare pentru accesarea fondurilor europene urmeaza sa fie redus de la 27 la 5, iar contestarea licitatiilor se va putea face doar in justitie, instanta fiind obligata sa se pronunte in 15 zile.

Curtile de apel vor prelua rolul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.

Pentru a descuraja contestarea unei proceduri de licitatie, contestatarului ii va fi solicitata depunerea unei garantii de 10% din valoarea lucrarii.

Pentru a grabi accesarea banilor intr-un an de criza, Guvernul Romaniei vrea sa lase doar 21 de zile la dispozitia autoritatii intermediare si 7 zile autoritatii de management pentru analizarea fiecarui proiect.

Termenul pentru semnarea contractului ar urma sa fie de 15 zile.

Auditarea programelor operationale

Documentatiile pentru auditarea de catre Comisia Europeana  a patru dintre cele sapte programe operationale - Programul Operational Sectorial Transport, Programul Operational Regional, Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative si Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - vor fi finalizate in 25 februarie 2009.

La ora actuala nu pot fi facute plati intermediare din fondurile europene datorita faptului ca sistemele de management si control ale programelor operationale sectoriale nu sunt auditate.

Din acest motiv, autoritatile romane nu au acces decat la avansurile acordate de Comisia Europeana pentru demararea sistemului, nu si la platile intermediare si finale.

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale