Stiri

Primaria Timisoara, ingenuncheata prin procedura aprobarii tacite

Publicat la data de 2009-01-28

Agentia imobiliara timisoreana "Sedako Group" a avut curajul de a apela la prevederile legale privind procedura aprobarii tacite pentru a penaliza birocratia excesiva din aparatul functionaresc al Primariei Timisoara care, in termenul legal de 30 de zile, nu a luat in discutie o solicitare administrativa.

In 10 septembrie 2008, firma a depus la primarie documentatia necesara pentru aprobarea unui plan urbanistic zonal pentru construirea unor locuinte colective.

Pana in 20 noiembrie, nu a primit niciun raspuns din partea primariei privind avizarea sau respingerea acestei documentatii.

Trecusera mai mult de 30 de zile, termenul legal in care autoritatea publica locala trebuia sa comunice firmei daca lipseau anumite avize necesare de la dosar sau daca documentatia era corespunzatoare si putea fi inaintata spre aprobare comisiilor de specialitate si consilierilor locali.

Primaria a fost chemata in judecata in baza Ordonantei de Urgenta 27/2003 privind procedura aprobarii tacite.

In 17 decembrie 2008, Tribunalul Timis a emis o sentinta civila irevocabila care obliga primarul municipiului Timisoara la emiterea avizului solicitat si Consiliul Local al Municipiului Timisoara la emiterea unei hotarari de consiliu prin care sa aprobe acest PUZ.

Iritati si considerand ca li s-a limitat libertatea de decizie, consilierii locali au refuzat sa puna in aplicare sentinta si sa emita hotararea de consiliu local, desi documentatia obtinuse intre timp atat avizul juridic, cat si avizul tuturor comisiilor de specialitate.

Alesii locali au declarat ca judecatorii si-au depasit atributiile atunci cand i-au obligat sa voteze intr-un anumit fel, fara a tine cont de libertatea lor de constiinta.

Ei au afirmat ca vor protesta la Curtea Constitutionala, la Consiliul Superior al Magistraturii si la Ministerul Justitiei.

Laura Buga, managing director "Sedako Group" ne-a declarat:

"Speram ca a fost doar o reactie emotionala a consilierilor locali care nu au avut suficient timp pentru a aprofunda continutul sentintei. Ma indoiesc ca in 2009 functionarii publici din Timisoara nu cunosc inca prevederile procedurii aprobarii tacite, in vigoare din anul 2003. Le mai acordam o sansa de a intra in legalitate si sper ca vor reveni asupra deciziei lor ilegale in urmatoarea sedinta de Consiliu Local. In caz contrar, le vom cere daune si penalitati pentru intarzierea investitiei si vom face plangeri penale la adresa alegerilor locali. Ma mir ca acum, in plina criza economica, desi investitorii nu se mai inghesuie sa construiasca, Primaria isi permite sa tina blocata timp de 30 de zile o documentatie de urbanism fara a da cel mai mic semn de viata ca lucreaza pentru rezolvarea acelei solicitari. Desi sunt alesi prin vot, consilierii locali nu sunt mai presus de lege. Aceasta atitudine sfidatoare a Consiliului Local este un precedent grav pentru cetatenii si firmele din Timisoara. Ce mesaj le transmite Primaria timisorenilor? Acela ca degeaba obtin o decizie irevocabila a instantei care arata ca dreptatea este de partea lor. Daca ei, cei puternici, nu vor, nu o aplica. Opunandu-se legii si executarii unei hotarari judecatoresti irevocabile, Primaria ignora principiul separatiei puterilor in stat. In acest moment, compania noastra nu este in conflict cu Consiliul Local, ci Consiliul Local are un conflict cu justitia si cu legea."

Prin decizia lor de a-si apara drepturile legale, patronii "Sedako" isi asuma implicit riscul racirii relatiilor cu primaria si au declarat ca, in afara documentatiilor de urbanism deja depuse si aprobate, este posibil sa nu mai construiasca nimic in Timisoara in urmatorii trei ani si jumatate, pana dupa viitoarele alegeri locale.

Mircea Mitrutiu

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale