Stiri

Politica monetara a BNR nu se schimba

Publicat la data de 2009-01-06

 

In sedinta din 06.01.2009, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat:

. mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 10,25%

. mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei (18%) si in valuta (40%) ale institutiilor de credit

Dobanda de politica monetara este principalul instrument folosit de BNR in lupta cu inflatia.

Daca s-ar fi diminuat rezervele minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le pastreze la BNR din toate depozitele atrase de pe piata, ar fi ramas la dispozitia bancilor mai multi bani din care sa acorde credite pentru firme si populatie.

De remarcat este si faptul ca la aceleasi resurse interne economisite apeleaza si statul pentru a-si finanta bugetul afectat de diminuarea veniturilor din impozite si taxe.

Statul nu se poate imprumuta usor de pe piata internationala datorita scaderii ratingului de tara, ceea ce a crescut costul finantarii externe.

 

Dobanzile la credite nu se vor reduce in ianuarie

Semnalul dat de BNR nu incurajeaza bancile comerciale sa relaxeze conditiile de creditare.

Comportamentul prudent al BNR este determinat de lipsa unui buget de stat pe 2009 care sa fie aprobat de noul guvern si adoptat de parlament si care sa fixeze clar parametrii politicii bugetare, fiscale si salariale pentru angajatii de la stat.

 

Inflatia se tempereaza

Analiza evolutiilor macroeconomice recente releva continuarea procesului de dezinflatie si incetinirea cresterii economice, pe fondul reducerii dinamicii investitiilor (in special in ceea ce priveste activitatea in constructii), al diminuarii productiei industriale si al reducerii comenzilor pentru export.

Este de remarcat in continuare gradul ridicat de incertitudine referitoare la magnitudinea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti.

In luna noiembrie 2008, rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 6,74%, fata de varful de 9,04% atins in luna iulie, situandu-se insa in continuare peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul 2008.

Inflatia de baza CORE2 ajustat - calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili), precum si al taxei pe viciu - s-a temperat de asemenea, rata sa anuala reducandu-se la 6,4%.

 

Deprecierea leului creste pretul produselor din import si costul creditelor in valuta

In schimb, deprecierea leului fata de euro (de 9,3%, in medie, in anul 2008, fata de anul anterior) creeaza presiuni inflationiste prin influenta sa asupra preturilor produselor din import.

Un euro a fost cotat marti, 6 ianuarie 2009, la 4,0629 lei, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.

Un nivel similar al cursului de schimb leu/euro a fost inregistrat in 8 noiembrie 2004.

Presiunile inflationiste tind sa ramana ridicate in conditiile in care corectia deficitului extern va continua, iar ajustarea cererii interne se va face gradual.

Este de asteptat o reducere graduala a deficitului comercial prin reducerea importurilor odata cu diminuarea consumului privat al populatiei si firmelor.

Intensificarea crizei financiare internationale si cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor amplifica volatilitatea cursului de schimb al leului.

 

Statul se imprumuta mai mult decat sectorul privat

Dinamica anuala in termeni reali a creditului acordat sectorului privat s-a temperat ca efect al restrangerii accesului bancilor la finantarea externa, al tendintei de reducere graduala a excedentului de lichiditate din sistemul bancar, precum si al sporirii prudentei bancilor in contextul incertitudinilor crescute legate de repercutarea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti.

Restrangerea finantarilor externe in contextul accentuarii crizei internationale, concomitent cu majorarea cheltuielilor publice din ultimele luni ale anului trecut au determinat o crestere a dobanzilor, care se mentin la un nivel relativ ridicat, sensibil superior ratei dobanzii de politica monetara.

In consecinta, finantarea in aceasta perioada a deficitului public, in paralel cu continuarea procesului de creditare fac necesara asigurarea treptata a lichiditatii adecvate in sistemul bancar, intr-o maniera care sa nu incurajeze volatilitatea cursului de schimb.

BNR vrea sa evite prabusirea cursului valutar si cresterea preturilor, in conditiile in care Ministerul Economiei si Finantelor s-a imprumutat de la banci cu aproape 40% mai mult decat planuise pentru 2008 pentru finantarea unui deficit bugetar in crestere.

Randamentul mediu platit de MEF pentru ultimul imprumut (contractat in 16 decembrie) a fost de 13,45% pe an.

Ministerul Finantelor Publice va emite, in ianuarie, titluri de stat de 4 miliarde de lei, in scopul refinantarii datoriei publice.

 

Guvernul ar trebui sa adopte masuri pentru cresterea increderii in evolutia economiei

In acest context, consolidarea procesului de dezinflatie si asigurarea unei finantari sustenabile a economiei romanesti pe fondul amplificarii crizei internationale reclama pastrarea conduitei actuale a politicii monetare in sprijinul formularii si aplicarii unui mix echilibrat de politici macroeconomice.

Implementarea masurilor anuntate de noul guvern in vederea reducerii deficitului bugetar, concomitent cu redirectionarea cheltuielilor publice cu prioritate pentru investitii si crearea de noi locuri de munca sunt esentiale pentru continuarea dezinflatiei si ajustarea controlata a dezechilibrului extern, ca premise pentru asigurarea unei cresteri economice sustenabile.

C.A. al BNR reitereaza faptul ca BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, in contextul unui mix echilibrat de politici macroeconomice.

Rezervele valutare ale Romaniei au scazut cu 1 miliard de euro in ultima luna din 2008.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 4 februarie 2009, cand va fi analizat Raportul trimestrial asupra inflatiei.

Daca pana atunci se va aproba un buget suficient de auster, BNR s-ar putea sa redeschida putin robinetul creditarii economiei.

 

© Mircea Mitrutiu  .  banatbusiness.ro

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale