Stiri

Ceata deasa peste mediul de afaceri din Romania

Publicat la data de 2009-01-02

 

Austeritatea bugetara este ultimul impuls spre recesiune transmis mediului de afaceri privat, cererea de bunuri si servicii fiind deja afectata de prabusirea comenzilor la export si a consumului intern.

Guvernul a decis ca in anul 2009 vor scadea cu 15% cheltuielile administratiei publice pentru achizitionarea de bunuri si servicii, fiind reduse mai drastic, cu 50% fata de 2008, cheltuielile pentru achizitionarea de mobilier, birotica, autoturisme si echipamente.

Practic, firmele private care comercializeaza masini, calculatoare, mobilier de birou si consumabile isi vor vedea brusc diminuata piata de desfacere.

Inca din 2008, statul nu a achitat la termen firmelor private facturi de sute de milioane de euro pentru lucrari, servicii si produse contractate si livrate, datorita diminuarii semnificative a veniturilor bugetare in ultimele trei luni ale anului.

A fost abrogat si actul normativ care prevedea o bonificatie de 5% din valoarea obligatiilor fiscale pentru contribuabilii care achita darile catre stat cu cel putin zece zile inainte de termenul de plata stabilit si care acorda o prima de 1.000 de euro firmelor care angajeaza someri.

Dobanda ridicata de interventie monetara si nivelul rezervelor bancare obligatorii nu stimuleaza reluarea creditarii, iar deficitul bugetar nu va fi utilizat ca instrument pentru finantarea investitiilor si achizitiilor publice.

Contributia de asigurari sociale pentru conditii normale de munca a fost stabilita la 28% incepand din 1 ianuarie 2009 (9,5% pentru angajati + 18,5% pentru angajatori), desi in decembrie 2008, CAS pentru conditii normale de munca scazuse la 27,5%.

Oamenii de afaceri sunt in ceata la inceputul noului an.

Indicatorii macroeconomici impredictibili fac dificila misiunea managerilor, care trebuie sa gandeasca planuri de afaceri si bugete de venituri si cheltuieli pentru propriile firme.

In lipsa unui buget de stat aprobat, cu un curs valutar imprevizibil si o stagnare sau scadere a consumului este tot mai greu sa stabilesti o politica de preturi si salarii.

Prudenta indeamna insa spre inghetarea salariilor si angajarilor in mediul privat, reducerea sau consolidarea preturilor la nivelul actual si optimizarea costurilor prin reducerea cheltuielilor care nu au un impact direct si imediat asupra veniturilor pe termen scurt.

O serie de firme care se confrunta cu probleme de lichiditate si nu mai au acces la credite vor incerca sa vanda active pentru a supravietui, dar piata imobiliara este si ea blocata in conditiile in care, in lipsa tranzactiilor, nu mai exista o valoare de piata a activelor imobiliare.

Sunt amenintate de recesiune si faliment:

. bancile

. companiile de asigurari si brokerii ce intermediaza credite si asigurari

. bursa

. firmele de leasing

. agentiile imobiliare

. dealerii auto

. industria de componente auto

. companiile de resurse umane orientate spre recrutare

. industria petrochimica

. comertul cu aparate electronice si electrocasnice

. industria textila

. agentiile de turism

. distribuitorii IT

. presa scrisa

2009 va fi anul in care puterea de negociere trece de la angajati la angajatori si de la vanzatori la cumparatorii care mai dispun de lichiditati, iar achizitiile se vor indrepta spre marcile mai ieftine din fiecare gama de produse.

© Mircea Mitrutiu  .  banatbusiness.ro

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale