Stiri

Cererea insuficienta si blocajul financiar au dus la restrangerea activitatii in industrie si constructii

Publicat la data de 2008-12-23

 

Perspectiva economica in industrie si constructii s-a deteriorat semnificativ, conform ultimului buletin de conjunctura emis de Banca Nationala a Romaniei in 22 decembrie 2008.

 

Piata imobiliara este "inghetata", existand semnale clare de scadere a apetitului investitional venite din partea marilor operatori de profil.

Pentru prima oara in ultimele 12 luni, industria a consemnat in decembrie o scadere a portofoliului de comenzi, restrangerea volumului de comenzi fiind mai accentuata pe pietele externe decat pe cea interna.

Principalul segment afectat este cel al industriei prelucratoare.

Deteriorarea cea mai pronuntata a perspectivei privind volumul comenzilor se inregistreaza in industria metalurgica, a constructiilor metalice si produselor din metal, industria mijloacelor de transport, industria de masini, echipamente si aparate electrice si industria materialelor de constructii.

Anticipatii pesimiste se contureaza si in industria de prelucrare a petrolului.

 

Factorii ce limiteaza volumul productiei:

. cererea insuficienta (mentionata de 37% dintre managerii intervievati)

. blocajul financiar (11% din totalul raspunsurilor)

. nivelul ridicat al dobanzilor bancare (9%)

. cursul de schimb (7%)

. dificultarea aprovizionarii cu materii prime (3%)

Cererea insuficienta este factorul cu cea mai pronuntata influenta negativa asupra volumului productiei, alte cauze ale inrautatirii conjuncturii industriale interne fiind dificultatile in incasarea productiei vandute, nivelul ridicat al dobanzilor si evolutia cursului de schimb valutar.

Evolutia numarului de salariati si a investitiilor din industrie si constructii are, de asemenea, o perspectiva negativa.

Cea mai accentuata scadere a numarului de salariati se va inregistra in industria de mijloace de transport, prelucrarea petrolului (petrochimie) si industria materialelor de constructii.

Gradul mediu de utilizare a capacitatilor de productie a scazut la 70%, ceea ce a avut ca efect restrangerea si intreruperea temporara a activitatii pentru diminuarea stocurilor.

Dotarile excedentare cu echipamente in raport cu cererea solvabila de pe piata si lipsa surselor de finantare vor duce la diminuarea consistenta a investitiilor in noi capacitati de productie.

Incetinirea activitatii economice pe plan intern si extern se va reflecta direct asupra reducerii profitabilitatii afacerilor.

Producatorii de combustibili trebuie sa cheltuiasca suplimentar cu modernizarea instalatiilor de productie pentru a respecta decizia Comisiei Europene privind comercializarea in exclusivitate a carburantilor Euro 5 incepand cu 1 ianuarie 2009.

 

Sectoare unde comenzile nu au scazut

Volumul comenzilor se mentine constant in industria alimentara si industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte.

Singurul segment care a inregistrat o crestere a cererii in luna decembrie a fost activitatea de edituri si poligrafie, finele anului fiind o perioada de varf pentru productia de materiale promotionale.

 

© Mircea Mitrutiu  .  banatbusiness.ro

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale