Stiri

Speculatiile bazate pe cresterea valorii activelor nu mai sunt o strategie viabila de afaceri

Publicat la data de 2008-12-19

 

"Bega Grup" continua in 2009 proiectele de investitii care au finantarea asigurata prin credite externe deja contractate.

Bugetul de investitii de 40 de milioane de euro va merge spre parcul industrial Faur, complexul rezidential Soimos si modernizarea corpului vechi al hotelului Timisoara.

Constructia mall-ului din Circumvalatiunii va demara doar atunci cand vor fi incheiate contracte de inchiriere pentru minimum 40% din suprafata inchiriabila de 60.000 mp, termenul optimist de dare in functiune fiind in 2011.

Satul de vacanta de la Orastie va avea 200 de locuri de cazare pentru firmele mari ce vor sa organizeze pentru angajatii lor team-building-uri cu tenta militara, iar in fosta scularie de la Electromotor va fi deschis un centru comercial cu profil mixt (food si textile) deservit de o parcare inspre canalul Bega.

Etajul al patrulea al magazinului Bega va fi transformat intr-o sala multifunctionala pentru traininguri, team-buildinguri si evenimente.

Sambata noaptea, in incinta fostului restaurant Gil Hercules, spatiu detinut de fratii Marius si Emil Cristescu, a fost deschis clubul exclusivist Fratelli.

In parcarea din fata hotelului Timisoara, "Bega Grup" intentioneaza dezvoltarea unei cladiri care sa gazduiasca un nivel comercial, un centru de conferinte si 2-3 nivele de parcari cu plata.

Grupul administreaza deja in sistem cu plata 800 de locuri de parcare in Timisoara (70 la hotelul Timisoara, 100 la Electromotor si 600 la Timco) si are proiecte proprii pentru inca 600 locuri de parcare subterana in spatele magazinului Bega.

Emil Cristescu considera ca trebuie spart monopolul ADP in activitatea de parcare din Timisoara:

"Acum toti investitorii interesati in proiecte de parcari sunt dirijati spre ADP. Cred ca aceasta activitate este una rentabila si trebuie deschisa catre concurenta operatorilor privati locali si internationali".

Cea mai imprevizibila ca evolutie - si, ca atare, mai expusa la efectele crizei - dintre activitatile actuale ale "Bega Grup" este cea de foraj petrolier de la Foraj Sonde.

Nu se stie daca Petrom, OMV sau Romgaz vor investi in 2009 in forarea costisitoare de noi puturi petroliere in conditiile in care pretul petrolului este in scadere accentuata la nivel mondial.

"Noul guvern poate sprijini mediul de afaceri prin simplificarea procedurilor birocratice. De exemplu, studiile de oportunitate ce au fost introduse recent ca demers obligatoriu inainte de realizarea unui plan urbanistic zonal au dus la dublarea timpului de obtinere a unei autorizatii de constructie pentru investitii, de la sase luni la un an. In 2009 nu se vor mai putea castiga bani prin investitii speculative, iar cei ce porneau in afaceri de la ipoteza cresterii continue a valorii activelor trebuie sa invete din nou ca isi castige banii muncind, sa faca profit din derularea unei activitati. Nu se mai fac bani din pix. Timisorenii cu legaturi si contacte la Bucuresti trebuie activati pentru a sprijini orasul in demersul legitim de a obtine mai multi bani de la buget pentru proiectele de infrastructura", declara Emil Cristescu, chief operating officer "Bega Grup".

 

© Mircea Mitrutiu  .  banatbusiness.ro

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale