Stiri

Pesimism managerial: asteptari negative pentru economie

Publicat la data de 2010-12-29

 

Managerii societatilor comerciale se asteapta - pana la finele lunii februarie 2011 - la o scadere accentuata a activitatii in constructii, la o scadere moderata in industria prelucratoare si comertul cu amanuntul si la o stabilitate a activitatii in servicii.

Metalurgia, fabricarea produselor de cocserie, fabricarea motocicletelor si bicicletelor si petrochimia vor fi sectoarele industriale cele mai afectate de conjunctura economica.

Nu sunt vesti bune nici pentru consumatori: preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri semnificative si in urmatoarea perioada.

Ajustarea structurala va continua in sectorul privat. Se vor inregistra scaderi ale numarului de salariati in constructii, industrie si servicii, mai ales in intreprinderile mari (cu peste 500 de salariati) si o stabilitate a locurilor de munca in comert.

Asteptarile managerilor nu s-au imbunatatit in luna decembrie fata de perceptiile exprimate de acestia cu ocazia anchetei de conjunctura realizate in luna noiembrie de Institutul National de Statistica.

Din contra, soldul conjunctural privind volumul productiei si stocul de contracte si comenzi s-a inrautatit in ultima luna in industria prelucratoare si in constructii cu 4-5%.

Soldul conjunctural procentual indica perceptia managerilor asupra dinamicii fenomenelor din economie, fiind obtinut prin diferenta dintre ponderea celor ce se asteapta la cresteri de activitate si ponderea celor ce se asteapta la scaderi.

Ancheta de conjunctura se efectueaza lunar pe esantioane reprezentative de decidenti din cele patru sectoare reprezentative ale economiei nationale: industria prelucratoare, constructiile, comertul cu amanuntul si serviciile.

(Sursa: Institutul National de Statistica)

 

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale