Stiri

Casele de asigurari de sanatate sunt depasite de ponderea si diversitatea persoanelor care au obligatia de plata a CASS

Publicat la data de 2010-10-01

 

Personalul insuficient al caselor de asigurari de sanatate raportat la ponderea si diversitatea veniturilor independente motiveaza necesitatea colectarii si administrarii fiscale de catre ANAF a contributiilor de asigurari de sanatate (CASS) ale contribuabililor ce obtin astfel de venituri.

De asemenea, ANAF va executa silit persoanele fizice care nu isi achita la termen contributiile la fondul asigurarilor sociale de sanatate (FNUASS).

In cazul persoanelor care nu realizeaza venituri, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea, aplicarea masurilor de executare silita se va efectua in continuare de catre CNAS.

Senatul, prima camera legislativa sesizata cu aceasta initiativa, a adoptat miercuri propunerea legislativa, urmand ca ea sa fie discutata si in Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Sunt vizate in primul rand restantele la plata CASS ale persoanelor fizice care realizeaza venituri altele decat cele salariale: venituri din activitati independente, din agricultura supuse impozitului pe venit, din cedarea folosintei bunurilor, din dividende si dobanzi, din drepturi de proprietate intelectuala.

Scopul este eliminarea ignorarii obligatiei de plata la FNUASS.

Obligatia de declarare a CASS va fi concomitenta cu obligatia de declarare a impozitului pe venit.

Colectarea contributiilor persoanelor fizice care realizeaza venituri impozabile si aplicarea masurilor de executare silita in cazul neachitarii la termen a acestora se vor realiza de catre ANAF.

 

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale