Stiri

Barbatii angajati la firmele private au fost cei mai afectati de disponibilizari

Publicat la data de 2010-10-01

 

In 2009, numarul mediu de salariati din Romania a fost de 4.774.300, diminuat cu 272.100 de persoane fata de anul precedent.

Disponibilizarile s-au inregistrat mai ales in randul barbatilor, 181.300 dintre acestia ajungand someri.

Femeile au detinut o pondere mai redusa in randul celor care si-au pierdut locul de munca, de doar o treime, desi reprezinta aproape jumatate din forta de munca (46,7%).

In schimb, salariul mediu brut a fost in 2009 cu circa 5% mai mare decat cel aferent anului 2008, iar castigul net a inregistrat o crestere de 4%.

Pentru a plati un salariu mediu net de 1.361 lei, angajatorii au cheltuit in medie pe luna 2.425 lei pentru fiecare salariat.

Se pare ca romanii au castigat in termeni reali cu 28,3% mai bine decat in 1990, dupa aplicarea corectiilor aferente evolutiei preturilor de consum.

Cele mai mari castiguri salariale s-au inregistrat in banci, asigurari, energie, utilitati si IT&C, in timp ce industriile in care se plateste cel mai prost au ramas hotelurile si restaurantele, agricultura, comertul si constructiile.

Pe de alta parte, cele din urma sunt si domenii cu un potential inalt de evaziune fiscala si pe piata muncii, astfel incat este posibil ca statisticile sa reflecte doar salariile platite pe cartea de munca, nu si castigurile la negru sau la gri.

In 35 din cele 42 de judete ale tarii, salariile nete platite salariatilor au fost mai mici decat media pe economie, aceasta valoare fiind "umflata" mai ales de veniturile realizate in Bucuresti, care sunt cu 34,5% peste media pe economie.

O cincime dintre salariatii din economie se concentreaza in Bucuresti.

Unele cheltuieli sunt tinute totusi artificial mai mici in capitala decat in provincie. Pretul gigacaloriei platit de bucuresteni in 2010, spre exemplu, este de doar jumatate din pretul gigacaloriei ce va fi achitat in aceasta iarna in Timisoara. Nicio putere politica nu-si doreste tensiuni sociale si miscari de strada pe sub geamurile administratiei sale centrale.

Cel mai prost au castigat bihorenii, cu aproape un sfert sub media salariilor pe economie.

In Romania, peste 60% din forta de munca este absorbita de sectorul serviciilor, 32,7% dintre romani lucreaza in industrie si constructii, iar doar 2,3% au carte de munca in agricultura.

Industria si constructiile detin cea mai semnificativa proportie (43,1%) in Regiunea Vest, fata de o medie de 32,7% la nivel national.

Constructiile si industria extractiva sunt dominate de barbati, in timp de sectoarele "feminizate" sunt sanatatea, asistenta sociala, invatamantul, bancile, firmele de asigurari, hotelurile si restaurantele.

La sfarsitul anului 2009, efectivul salariatilor din societatile cu capital privat a ramas majoritar (69,4%), desi a inregistrat o scadere cu 9,3% comparativ cu anul precedent.

Pe forme juridice, in 2009, salariatii angajati in societatile comerciale au reprezentat 73,9% din efectivul total de salariati, in scadere cu 9,7% fata de anul precedent.

In 2009 disponibilizarile au afectat in primul rand mediul de afaceri privat, in timp ce sectorul public a inceput sa fie restructurat timid abia in a doua parte din 2010.

 

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale