Arhiva

[ Fara autorizatie de mediu ] Prinsa in hatisul birocratiei, compania Continental risca sistarea activitatii

Publicat la data de 2007-03-01

 

Stirea conform careia compania «Continental» AG a ramas fara autorizatie de mediu poate ingrijora orice mic intreprinzator roman din domeniul productiei.

Daca un mare concern european care cunoaste standardele internationale si are resurse pentru a le aplica poate avea probleme, ce sanse are o firma necunoscuta, care nu-si poate permite un avocat bun sau un consultant cu reputatie pentru intocmirea documentatiei de mediu?

Cum s-a intamplat insa acest lucru?

Conform legislatiei, autorizatiile integrate de mediu au un termen de valabilitate de cinci ani, insa reprezentantii firmelor trebuie sa se prezinte anual la agentia de mediu, cu 45 de zile inainte de data calendaristica la care s-a emis autorizatia pentru a obtine o viza.

Cu ocazia vizei anuale se verifica pe teren si scriptic respectarea programului de conformare si conditiilor prevazute expres in fiecare autorizatie de mediu.

Este vorba despre nivelul noxelor admise pentru emisiile in aer si apa reziduala, nivelul de zgomot, graficul de colectare si valorificare a deseurilor si normele de utilizare a substantelor chimice periculoase.

Autorizatia de mediu trebuie revizuita daca s-au schimbat conditiile initiale de autorizare: capacitatea de productie, productivitatea, masinile, utilajele si echipamentele aflate in dotare.

Isi expun punctele de vedere:

» Adina Horablaga, director executiv Agentia pentru Protectia Mediului Timis

» Marian Eperies, comisar sef Comisariatului Judetean de Mediu din cadrul Garzii Nationale de Mediu

» Martin Kleinbrod, director general «Continental Automotive Products»

  

  

Documentatia incompleta a fost respinsa si returnata

  

Adina Horablaga, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Timis (APMT) ne explica:

"Reprezentantii companiei «Continental» nu s-au prezentat la timp pentru a obtine viza anual, iar autorizatia de mediu nevizata si-a pierdut valabilitatea.

 

Compania a depus documentatia pentru o noua autorizatie, dar APMT a considerat ca documentatia depusa este incompleta, a solicitat completarea documentatiei in termenul legal si, datorita nerespectarii acestui termen, a respins si returnat intreaga documentatie.

 

Ulterior, «Continental» a depus din nou documentatia solicitata si se afla in procedura de autorizare."

Ce inseamna insa aceasta documentatie incompleta?

"Reactualizarea bilantului de mediu presupunea efectuarea intr-un interval de timp de sapte zile a unor masuratori si analize la factori de mediu (nivelul noxelor in aer, apa si sol).

 

Firma specializata angajata de «Continental» pentru a efectua aceste masuratori nu a respectat acest interval de timp, masuratorile fiind efectuate doar pe parcursul a doua zile."

Procedura de autorizare presupune si consultarea publicului printr-o dezbatere publica.

Atat la Agentia de Protectie a Mediului, cat si la Garda de Mediu au ajuns peste 100 de reclamatii de la cetatenii din zona Ion Ionescu de la Brad care sunt deranjati seara de mirosul puternic de cauciuc ars.

Orice cetatean nemultumit poate participa la dezbaterea publica si isi poate exprima o opinie sau un punct de vedere, iar specialistul angajat de firma pentru a intocmi documentatia de mediu trebuie sa ii raspunda celui nemultumit si sa ofere argumente tehnice prin care sa garanteze ca se respecta intocmai legislatia de mediu.

Conform legii de protectie a mediului, functionarea fara autorizatie de mediu este interzisa.

Nici o instalatie de productie nu poate fi pusa in functiune in lipsa autorizatiei de mediu.

  

Amenda tine loc de autorizatie de mediu?

  

  

Marian Eperies, comisarul sef al Comisariatului Judetean de Mediu din cadrul Garzii Nationale de Mediu ne-a declarat ca firma «Continental» a fost amendata cu 60.000 RON pentru functionarea fara autorizatie de mediu si i s-a trasat ca masura obtinerea acestei autorizatii.

Reprezentantii firmei nu si-au insusit procesul verbal de contraventie si au refuzat sa semneze raportul de inspectie, considerand ca sunt in curs de rezolvare a acestei chestiuni birocratice si nefiind de acord sa achite in maximum 48 de ore suma de 15.000 de RON si nici cu principiul romanesc "Amenda tine loc de autorizatie de mediu".

In lipsa unei autorizatii de mediu valabile, comisarii Garzii de Mediu nu pot verifica daca se respecta conditiile de functionare prevazute in autorizatie.

Firma a contestat aplicarea sanctiunii si cazul va ajunge probabil in instanta.

Intre timp, reprezentantii comisariatului judetean se consulta cu Garda Nationala de Mediu in privinta acordarii unui termen pentru sistarea activitatii firmei pana la obtinerea autorizatiei de mediu.

Prefectul judetului Timis, Ovidiu Virgil Draganescu, a incercat sa medieze diferendul existent intre «Continental» si APMT, cauzat de respingerea de catre agentie a bilantului de mediu necesar pentru obtinerea autorizatiei de mediu.

Reprezentantii companiei doreau sa nu mai parcurga din nou de la inceput toate procedurile legale si sa nu mai reia pasii facuti anterior pentru obtinerea autorizatiei.

In respect pentru litera si spiritul legii, concluzia intalnirii a fost ca firma va trebui sa refaca toata documentatia si sa o depuna din nou, iar APMT va verifica documentele in termenul prevazut de lege, fara intarzieri si, daca se vor respecta toate cerintele legale, va acorda autorizatia de mediu.

  

  

Nu ne vom lasa intimidati!

  

  

Martin Kleinbrod, director general «Continental Automotive Products»:

"Inca de la inceputul activitatii noastre in Timisoara am detinut in permanenta autorizatie de mediu.

 

Singura greseala pe care ne-o asumam este faptul ca am depasit cu 10 zile termenul in care putea fi solicitata avizarea anuala a autorizatiei de mediu.

 

Din aceasta cauza, APMT ne-a comunicat ca trebuie sa solicitam o noua autorizatie de mediu, ceea ce am si facut.

 

Ni s-a precizat ca procedura va fi una simplificata si care sunt documentele ce trebuie continute in dosarul nou de autorizare.

 

Desi am depus documentatia precizata, APM Timis si-a schimbat in repetate randuri pozitia initiala, solicitand noi si noi documente.

 

In ciuda faptului ca ne-am conformat de fiecare data, dupa ce a prelungit in mod nejustificat procedura de autorizare timp de 10 luni, ne-a comunicat in 19 ianuarie 2007 ca nu vor emite noua autorizatie de mediu.

 

Acest refuz a fost unul subiectiv intrucat nu s-a constatat nici un incident de mediu si nici depasirea limitelor admise prin lege pentru emisiile si imisiile societatii.

 

Agentia a contestat modul de efectuare a masuratorilor necesare pentru bilantul de mediu, desi acest lucru nu poate fi imputabil firmei «Continental».

 

Pentru intocmirea documentatiei de mediu, noi am contractat cu buna-credinta serviciile unei firme autorizate chiar de Ministerul Mediului, «Fitpol», aceeasi firma care a intocmit documentatia aferenta precedentei noastre autorizatii de mediu care a fost eliberata.

 

Autoritatea de mediu poate cere, din motive speciale (poluari), efectuarea unor studii aditionale fata de cele prevazute prin lege.

 

Existenta unor cetateni anonimi care se plang de mirosul de cauciuc nu justifica solicitarea unor masuratori timp de sapte zile.

 

Societatea «Fitpol» nu a gasit nici un laborator acreditat care sa fie dispus si sa poata realiza monitorizarea emisiilor si imisiilor timp de sapte zile.

 

Data fiind frecventa si durata ciclurilor de productie, s-a utilizat schema simplificata privind investigarea calitatii aerului, iar in urma discutiilor purtate cu specialistii APMT s-a decis ca nu mai este necesara realizarea monitorizarii de sapte zile la imisii, dar se vor face mai multe determinari la emisii si, in functie de rezultatul acestora, se va hotari perioada de timp necesara pentru masuratorile de imisii.

 

Desi actul administrativ prin care ni s-a refuzat eliberarea autorizatiei de mediu nu era definitiv, putand fi atacat si contestat in termenul legal de 30 de zile, comisarii Garzii de Mediu au venit in control imediat dupa ce ni s-a comunicat acest refuz al agentiei de mediu si ne-au aplicat cuantumul maxim al amenzii contraventionale prevazut de lege.

 

Sanctiunea stabilita nu a fost proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, pentru care cred ca se potrivea cel mult un avertisment.

 

«Continental» indeplineste toate conditiile legale pentru eliberarea autorizatiei de mediu, a depus toate eforturile pentru obtinerea acestei autorizatii, a contractat serviciile unei firme autorizate chiar de autoritatea de mediu.

 

Nu ne este imputabil noua faptul ca procedura administrativa de autorizare nu este inca finalizata din motive arbitrare.

 

Legislatia de mediu prevede obligatia firmelor de a solicita si obtine autorizatiile necesare, fara insa a fi stabilit un termen expres pentru obtinerea autorizatiei de mediu.

 

Noi am solicitat aceasta autorizatie, iar procedura de obtinere este in curs de autorizare.

 

De aceea, am contestat procesul verbal contraventional al Garzii de Mediu si nu l-am semnat.

 

Suntem printre putinele firme de productie din Timisoara care detin certificarea ISO 14001 si validarea sistemului de management al mediului EMAS.

 

Am investit mereu pentru protejarea mediului, dar nu ne vom lasa intimidati si santajati si nu vom ceda la presiuni arbitrare.

 

Suntem deschisi la discutii cu cetatenii care au plangeri intemeiate, dar nu vom cumpara tacerea nimanui si nu vom lua in considerare reclamatiile anonime.

 

Nu poti filtra mirosul de cauciuc.

 

Cand treci pe langa fabrica de bere, miroase a bere si cand treci pe langa fabrica de detergenti, simti in aer un anumit parfum.

 

Insa intre miros si poluare este o mare diferenta.

 

Poluarea se dovedeste cu fapte, prin depasirea noxelor in masuratorile efectuate, nu prin banuieli sau suspiciuni.

 

Noi platim doar servicii legale pe baza de facturi, nu incurajam coruptia si nu vom cumpara niciodata bunavointa autoritatilor sau a presei.

 

Functionarii autoritatilor de mediu se tem de noua legislatie europeana de mediu, nu stiu exact ce sa faca pentru a o aplica si a respecta toate aceste schimbari legislative si, de aceea, se uita la virgula, nu la fondul problemei.

 

Esential este faptul ca nu exista nici o masuratoare sau analiza din care sa rezulte ca am fi depasit limitele legale ale noxelor admise in emisii.

 

Atata timp cat lucram cu o firma autorizata de Ministerul Mediului este treaba acelei firme sa respecte standardele profesionale pentru care a fost autorizata si noi credem ca le respecta intocmai.

 

Agentia de Protectie a Mediului nu a contestat calitatea lucrarilor profesionale prestate de firma «Fitpol», ci a refuzat sa elibereze autorizatia de mediu pentru «Continental».

 

Noi nu vom plati o amenda aplicata ilegal de Garda de Mediu doar pentru a fi lasati in pace.

 

Credem ca aceste proceduri traditionale ale administratiei romanesti bazate pe presiuni si intimidare nu mai au ce cauta intr-o tara europeana."

 

© Mircea Mitrutiu, redactia@banatbusiness.ro

mmpr

Banat Business: e–Revista afacerii tale